Podzimní hodnocení našich mladších přípravek jsme probrali s jejich trenérem Markem Halamou.

Trenére, mohl bys nám v pár větách shrnout podzimní část sezóny?

Podzimní část sezóny jsme odstartovali v polovině srpna. Do mladší přípravky kategorie U8 se po letní pauze přesunul ze školičky ročník 2016. Pro tyto kluky to byl určitě velký krok jak v tréninkovém procesu, tak i v prostředí. Kluci ročníku 2015 se tedy posunuli do kategorie U9. Trénovali jsme 3x v týdnu, z toho 2x v areálu FC Slovan a 1x jsme využívali hřiště v nedalekém Pohledu. Od září do konce října jsme hráli dvě soutěže. Krajskou soutěž mladší přípravky většinou odehráli kluci z kategorie U9 a okresní soutěž pak kluci z U8. Po ukončení těchto soutěží jsme pokračovali v přípravných zápasech a vybranými turnaji (turnaj v Čáslavi, Skutči,…) Od listopadu jsme začali využívat místo hřiště v Pohledu tělocvičnu na ZŠ Konečná. Kde nás také v prosinci navštívil Mikuláš, anděl a čert. Podzimní část jsme ukončili o víkendu 9. prosince a to ,,Dokopnou“. Zde poměřili síly (fotbálkem) kluci se svými rodiči.

Jaké cíle jste si dali s kolegy trenéry do podzimní sezóny, a v tréninkovém procesu dané kategorii?

V první řadě jsme chtěli rychle poznat kluky z ročníku 2016, kteří jak už jsem se zmínil, k nám přišli po letní pauze ze školičky. Na úplném začátku sezóny samozřejmě šlo i o nějaké naše nastavení určitých pravidel pro kluky, které chceme, aby dodržovali. A pak už jsou jen ty fotbalové cíle v tréninkovém procesu. Když to budu brát obecně tak jsme se v trénincích zaměřovali hlavně na všeobecný rozvoj pohybu, práci s míčem, určité základní herní požadavky.

Jak bys hodnotil zápasy Vašich svěřenců?

Na úvod bych jen dodal, že nejsem trenér, který by v těchto kategoriích řešil jako první věc výsledek. Zápasy nám slouží k tomu, aby se kluci po herní stránce posouvali a zlepšovali se. A další věc je ta, že nám zápas ukazuje, jak trénujeme. Když si vybavím pár zápasů, musím říct, že máme na čem ještě pracovat. Ale taky Vím, že se v zápasech objevují i věci, které trénujeme, a kluci to dokáží v té hře použít. To je pro nás trenéry to nejpodstatnější. Sledujeme individuální projev a výkon hráče v utkání.

Jak bude vypadat jarní část sezóny a co plánujete?

Jarní část sezóny nám začala v pondělí 8. ledna. Trénovat budeme stále 3x v týdnu, z toho 1x tělocvična. Takto až do konce března. O víkendu nás pak čekají přípravné utkání a turnaje. Než nám opět začnou soutěže přípravek. V tréninkovém procesu se převážně budeme zaměřovat na práci s míčem, rychlost, sílu a vše ostatní co hráče po individuální stránce rozvíjí. Co se týká hry, tak už budeme po klucích chtít určité principy ve hře. S kategorií U9 se chceme postupně seznamovat s hrou 5+1 aby ten skok mezi mladší přípravkou a starší přípravkou měli co nejmenší a byli už lehce připraveni na tento systém. Další plány jsou i mimo fotbalové, tak abychom nebyli neustále jen na hřišti a víc se poznávali i mimo hřiště…

Marku a máš něco na závěr?

Samozřejmě musím zmínit dva skvělé trenéry, kteří se podílejí na tréninkovém a zápasovém procesu mladší přípravky. A jsou to Martin Křišťál a Dan Musil. Těm patří velké poděkování a uznání. Podzimní část tedy hodnotím pozitivně. Tak i skvělý přístup kluků v rámci tréninků, zápasů a reprezentaci klubu mimo hřiště. Těšíme se na další část sezóny, kterou máme před sebou. Tímto bych chtěl poděkovat i rodičům, kteří celou dobu podporovali své kluky a jsou nedílnou součástí jejich cesty v našem klubu.