První půlrok v nejvyšší žákovské soutěži SpSM s námi zhodnotil hlavní trenér kategorie U12 Martin Pech

Trenére mohl bys nám v pár větách zhodnotit podzimní část sezóny?

Úvodem je asi třeba zmínit, že kluci vstoupili do soutěže týmů SpSM s možností srovnávat se se soupeři, jejíž mužské „A“ týmy hrají nejvyšší soutěže. Už na soustředění se dala na hráčích pozorovat lehká nervozita spojená s natěšením, ale i odhodláním. První dvě kola jsme odehráli na hřištích soupeře. Naše hra byla herně i výsledkově uspokojivá a předváděli jsme výkony na hraně našich momentálních schopností a dovedností. Ve třetím kole nás čekalo derby a zároveň první domácí utkání s týmem Vysočina Jihlava, které jsme absolutně nezvládli. Toto utkání bylo dost zlomové a samotného mě překvapilo, jak moc to kluky zlomilo a demotivovalo. V průběhu dalších utkání podzimu byly naše výkony jak se říká „nahoru/dolu“ a to především u některých hráčů. Chyběly nám stabilnější výkony, větší houževnatost v osobních soubojích a kvalitnější koncovka. Každopádně máme na čem stavět do jarní části a pořád jsme ve fázi učení se fotbalu…Tedy díky tomu, že jsme nikterak výrazně nepropadli, neřešili žádné zranění a trenérsky i hráčsky zvládli vše v tréninkovém procesu, hodnotím podzimním část jako „uspokojivou“...

Mimo soutěž jsme podzimní část ukončili účastí na 28. ročníku Memoriálu Andreja Franka ve Špišské Nové Vsi na Slovensku, kdy jsme si dovezli krásné 3. místo a Michal Jedlička obhájil loňskou individuální cenu „nejlepšího brankáře turnaje“

Máš nějaká utkání, které chceš v rámci podzimu vyzdvihnout?

Momentálně mě nenapadá žádné utkání, které by něčím vyčnívalo. Možná snad otočené utkání v Kroměříži, kde jsme nezachytili začátek zápasu. Také pomyslná spokojenost s prvními poločasy a to především s lídrem tabulky ze Žďáru nad Sázavou a s houževnatým soupeřem se Zlína. Bohužel vždy nám ve druhém poločase došly síly a soupeř ukázal svou sílu.

A nějaké nepovedená utkání se také našla?

Již zmiňované utkání s Jihlavou a z naši strany bezgólová prohra v Brně na Svratce. Prohrát 0:6 a přitom hrát převážnou část utkání na polovině soupeře a držet balón všechny zamrzí...

Jak vypadal herní projev týmu v průběhu podzimu?

Herně se snažíme o konstruktivní hru postavenou na odvaze hráče, individuální práci s míčem bez zbytečného nakopávání a ochotě neustále pracovat pro tým. O to se snažíme vždy se všemi soupeři. Herní projev se také odvíjel od hry soupeře. Často měl vliv na projev hry i morální aspekt hráčů. Nastavení hlav řešíme častěji, jak dovednosti. Věci naučené a používané v tréninku ještě často nedokážeme použít v utkání. Ale to k této kategorii hráčů prostě patří.

Kádr už jsme nakousli, ale vyzdvihl bys nějakou individualitu po podzimní části?

V tomto jsem opatrný, protože každý hráč si zaslouží za něco pochválit. Jak jsem již zmiňoval, máme poměrně vysokou kolísavost ve výkonech jednotlivých hráčů. U soupeřů často vídáme tzv. Individuálně rozdílové hráče „LÍDRY“, který nám v našem týmu chybí.

Určitě si ale zaslouží pochvalu brankář týmu Michal Jedlička. Nejde jen o jeho dobré stabilní výkony, ale především o přístup k trénování. Dojíždí do FCS ze Ždírce nad Doubravou a účastní se navíc individuálních gólmanských tréninků mimo náš tréninkový proces.

Jaké jsou cíle v zimní bloku a do jarní části sezóny?

Teď v zimě pracujeme mimo jiné hlavně na síle. Zapojili jsme do tréninků "úpolový" trénink v součinnosti s havlíčkobrodským klubem jiu-jitsu. Kluci si tak trošku odpočinou od fotbalu a alespoň si uvědomí sílu svého těla a jak ji používat.

V jarní části chceme být více úspěšní. Vyhrát více utkání a nepropadat v utkáních výrazným výsledkem. Dále se prezentovat odvážnou konstruktivní hrou a zvládat lépe utkání se soupeři, kteří volí cestu dlouhých nákopů.

Chtěl by jsi závěrem našem rozhovoru někomu poděkovat?

Při této otázce se vždy bojím, že na někoho zapomenu. Samozřejmě největší „dík“ patří trenérům Lukáši Šiknerovi, Miroslavu Kysilkovi a Michalovi Jedličkovi. Bez těchto lidí bychom dnes tento rozhovor a nemohli dělat a kluci by neměli s kým trénovat. Také moc děkuji rodičům za spolupráci, dobrou komunikaci a podporu našeho společného zájmu.

Ještě mě napadá poděkovat trenérům Josefu Souralovi a Markovi Halamovi od U13. Myslím si, že máme velice dobře nastavenou spolupráci mezi ročníky, čemuž tak minulosti vždy nebylo...