Podzimní část nejstarší žákovské kategorie jsme společně zhodnotili s hlavním trenérem kategorie U15 Alešem Rokosem.

Trenére mohl bys nám v pár větách zhodnotit podzimní část sezóny?

Podzimní část sezony nemohu hodnotit pozitivně. Kabina si před začátkem sezony dala jasný tabulkový cíl, který prozatím nemáme splněný. Hrát do čtvrtého místa může vypadat jako nesmělý cíl, ale tým má velké ambice a věřím, že se výsledkově můžeme posouvat ku předu.

Co se týče herního projevu, tak mám rozporuplné pocity. Některé zápasy jsme odehráli ve vysoké kvalitě, podpořené skvělým běžeckým výkonem. Naopak v některých zápasech jsme doslova propadli ve všech aspektech hry. To je mládežnický fotbal, a to k tomu patří. Důležitý je individuální progres hráčů, který u nich vnímám. Velký důraz klademe na taktický rozvoj a vnímání hry v různých herních situacích. Věřím, že jdeme správným směrem.

Máš nějaká utkání, které chceš v rámci podzimu vyzdvihnout?

Soutěž je velice vyrovnaná. Nejlepší zápasy jsme odehráli s TOP 3. Jako jediní jsem v podzimní části sezóny porazili Vyškov, vedoucí tým tabulky. Proti kvalitním soupeřům, které mají svou hru založenou na kombinačním fotbalu se nám daří. Dokážeme s nimi hrát vyrovnané utkání. Naopak proti bojovným, houževnatým celkům máme problém prosadit si svou hru a vyrovnat se stejnému nasazení a agresivitě.

A nějaké nepovedená utkání se také našla?

Jak sem již zmiňoval, tak nejhorší zápasy jsme odehráli s bojovnými celky, které svou hru mají postavenou na naprosto jiných principech. To ovšem není naše omluva. Naopak. Vyrovnat se a zvládnout odlišné způsoby hry patří k další skládačce učení, se kterými se kluci musí naučit vyrovnat do další fotbalové kariéry. Asi nejvíce mě mrzí každý nepovedený domácí zápas. Na zápasy chodí spoustu rodičů, kteří nám dávají mnoho podpory, a proto mě mrzí, když nenaplníme jejich očekávání. Tímto bych jim chtěl za celou kabinu poděkovat za jejich nekonečnou podporu.

Jak vypadal herní projev týmu v průběhu podzimu?

Jak už to v mládežnickém fotbale chodí, tak každý zápas byl jiný. Herní forma se mění a kolísá velice rychle. Ve hře máme základní principy, které jsou pevně dané a za žádných okolností se nemění, jak v tréninkovém procesu, tak v utkáních. Jak jsem již zmiňoval, snažíme se rotovat sestavou, zkoušet hráče na různých postech. Hráče se snažím posouvat a rozvíjet v dovednostech, herní kondici, ale také v taktice. Proto zkoušíme různé herní rozestavení a hráči dostávají individuální úkoly, aby byli připraveni na další kategorie.

Kádr už jsme nakousli, ale vyzdvihl bys nějakou individualitu po podzimní části?

Konkrétně jmenovat nechci. S hráči se snažím pravidelně mluvit. Kluci ví své přednosti a také své nedostatky. Ví, na čem mají pracovat a také co mají udělat proto, aby si splnili své sny. Já budu dělat vše proto, abych je co nejlépe provedl jejich fotbalovou cestou učení a výchovy.

Jaké jsou cíle v zimní bloku a do jarní části sezóny?

Cíle se nemění. Kabina je odhodlaná splnit svůj předsezonní cíl a umístit se do čtvrtého místa v tabulce. Hráči ví, že jim z nastavené náročné cesty neslevím a že se z nich budu snažit dostat maximum. Do Vánoc hráči dostali individuální, převážně silové plány. Věřím, že hráči přijdou odpočatí a nachystaní do další práce. Nic lehkého nás po novém roce nečeká, ale jak se říká těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Jako trenér musím koukat i do budoucna a vím, že příští sezonu spojí ročník 2009 své síly s velice kvalitním ročníkem 2008 a chci, aby přišli maximálně připraveni po všech stránkách

Na závěr bych chtěl poděkovat hráčům, za jejich přístup, pracovitost a cílevědomost. Rodičům hráčů za jejich podporu a spolupráci, které si velmi vážím.